fredag 27 juni 2008

Moralisterna är i farten igen

Det är sannerligen dags för ett liberalt parti i Sverige. Centern har på några månader fallit igenom från mångas hopp till ren hopplöshet. Här har vi nästa exempel där borgerliga företrädare visar sig föra exakt samma politik som förra regeringen. Ett antal borgerliga ledamöter vill ha skärpta straff för sexköp. Som vanligt använder man argumentet: "det är fel att köpa andra människors kroppar". Nu är det ju knappast kroppar man säljer utan tjänster som i och för sig utförs med kroppen, det är riktigt. Men det finns det oerhört många andra tjänster som gör: massage ligger närmast till hands, men i princip varenda hantverkare "säljer sin kropp". Naturligtvis är det det sexuella som spökar. Det är alltså mycket mer förnedrande att utföra en tjänst på eller med könsorgan än med en annan del av kroppen.
På något lustigt sätt är ändå Birgitta Olsson något på spåret, fast uppenbarligen utan att ana det själv:
"Hon förespråkar också en helt ny brottsrubricering: grovt sexköp.

- Det är en köpt våldtäkt, när man köper sex av en person som är ett människohandelsoffer."

Ja, jag håller med Birgitta Olsson på en punkt - att det skall vara straffbart att "köpa en våldtäkt", d v s att köpa sex av en person som tvingats till prostitution. Det lustiga är att hon inte inser konsekvensen av resonemanget - de andra sexköpen bygger alltså på frivillighet. Varför skall de då vara straffbelagda?

Det är fullständigt klart att de flesta, både män och kvinnor, inte är intresserade av att köpa sex. De flesta är också heterosexuella. För 70 år sedan var det kriminellt att begå homosexuella handlingar, även om de var frivilliga, eftersom majoriteten då tyckte att detta var så motbjudande att det måste förbjudas. Idag har majoriteten förbjudit en annan sexuell handling mellan samtyckande vuxna, även det av moraliska (eller kanske snarare moralistiska) skäl. Verkar det nu vettigt att "brottet ska kunna ge fängelse i minst ett år, något som skulle göra det möjligt att häkta den misstänkte"?


Andra bloggar om: , , ,

onsdag 18 juni 2008

Reaktioner

Jag skickade ett mail till Camilla Lindberg:
Den enda i Alliansen som stod upp för de frihetliga idealen. Tack. Du ensam har räddat min tro på den liberala politikern. Synd att jag inte bor i din valkrets,
med vänliga hälsningar

Besökaren,
Östersund

Jag skickade ett meddelande till Fredrik Federley:
"Vad skall man säga?

Till att börja med: många här är så besvikna att de går över alla gränser. Det är bara osnyggt och fånigt att hota, hata etc. Men att känna en djup besvikelse är inte det minsta konstigt. Vi var många som röstade på centern på grund av unga centerpartisters, och särskilt din, Fredrick, frihetsprofil. Självklart känns detta som ett svek. Det må vara hänt att Annie och Fredrick lyckades peta fram en yttepytteliten förbättring i slutskedet men det gör liksom ingenting i det stora hela. Det är bara konstatera att min och många andras syn på liberalismen inte är kompatibel med Alliansens bild. Jag har varit rejält kritisk till piratpartiet mfl men nu känns det som ett slagläge för ett parti som sätter individens intresse främst - inte statens, inte kapitalets. Detta är inte, tvärtemot vad många till vänster vill påskina, en fråga om höger eller vänster.
Slutligen, varför är folk så förbannade på just Dig, Fredrick? Dedt var knappast Din idé med signalspaning mot enskilda m m. Jo, därför att Du har profilerat Dig på ett sätt som givit många ett hopp. Kanske har vi missuppfattat Dig och Din politik, kanske har Du ändrat Dig. Hur som helst är det många som känner att deras röst kastats bort, så även jag just nu. Jag önskar inget illa men jag har tappat förtroendet för ännu en politiker. Synd."


Tja, det sammanfattar väl kvällens känslor.

Andra bloggar om: , , ,

tisdag 17 juni 2008

Jag gjorde fel

Jaha.

Jag trodde att Du skulle stå upp för Dina väljare, Fredrick. För det är inte bara partipiskan som sätter folk i riksdagen, någon måste rösta på partiet också.

Men Ok, än har inte knapparna tryckts så hoppet är det sista som överger en usel liten väljare.

EDIT: Några timmar senare: Nu ha SvD redigerat artikeln - när jag skrev posten påstod de att (c) som helhet skulle rösta "ja" - nu talas det om återremiss, vilket är ett steg i rätt riktning. Rubriken gäller alltså i dubbel bemärkelse. Nå, vi lär få visshet imorgon. Som sagt, hoppet är det sista som överger väljaren :)

Ytterligare någon minut senare: Såja, nu har jag läst om talet som Fredrick höll i riksdagen. Sorry, för de hårda orden ovan - än finns det ju hopp. Men det bisarra i den här historien är ändå att det över huvud taget skall behöva hamna här. Det är den borgerliga regeringen som försöker drivba genom denna Storebrorslag. Det var inte riktigt så jag tänkte när jag röstade senast. Och i ärlighetens namn röstade jag ju inte bara på Fredrick Federley utan en hel Allians för Sverige. Självfallet begriper jag att man inte kan tycka som jag i varje fråga, men skälet till att jag alltid låtit min gröna färg dra mot blått är att jag värderar individens rätt högra än statens. Så detta är inte vilken fråga som helst. Begrips?

Andra bloggar om: , , , ,